Vragen aan Europese Commissie over discriminatie Israëlische sporters door Maleisië
Ik heb vragen aan de Europese Commissie gesteld over discriminatie door de Maleisische overheid n.a.v. weigering van paralympische sporters uit Israël bij internationaal sporttoernooi.
Op 16 januari kondigde de Maleisische minister van Buitenlandse Zaken, Saifuddin Abbdullah aan, dat het land geen toegang gaat verlenen aan Israëlische atleten die wensen deel te nemen aan de paralympische zwemkampioenschappen. Hij verklaarde dat zijn kabinet heeft besloten dat "Maleisië geen evenementen meer organiseert waarbij Israël of zijn vertegenwoordigers betrokken zijn". En ook zei hij dat zijn regering van mening is dat de situatie in Israël "een humanitair probleem van de mensenrechten is" en dat zijn regering "vecht tegen Israël namens de onderdrukten". (bron: Reuters https://www.reuters.com/article/us-malaysia-israel-ban/malaysia-imposes-ban-on-events-involving-israelis-idUSKCN1PA0MA )
Ik zeg hierover: "Logisch is dat sporters geweigerd worden aan bepaalde evenementen deel te nemen, bijvoorbeeld omdat zij of hun nationale sportbonden gefraudeerd hebben met dopinggegevens. Maar hier stelt een organiserend land van een groot internationaal sporttoernooi, dat gehandicapte sporters uit Israël niet welkom zijn. Omdat de politiek van Israël Maleisië niet bevalt. Dat is je reinste politieke discriminatie over de rug van sporters heen. Bovendien, met deze aanpak leg je de bijl aan de wortel van ieder internationaal sporttoernooi.
Om deze reden heb ik Frederica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse betrekkingen, de volgende vraag gesteld:
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- -
Op woensdag 16 januari 2019 heeft de Maleisische minister van Buitenlandse Zaken Saifuddin Abbdullah aangekondigd dat Israëlische concurrenten niet mogen deelnemen aan de Wereld Para Zwemkampioenschappen en dat "Maleisië geen evenementen meer organiseert waarbij Israël of zijn vertegenwoordigers betrokken zijn".
In die verklaring staat ook dat de regering vindt dat de situatie in Israël "een humanitaire mensenrechtenkwestie is" en dat de regering in Maleisië "vecht namens de onderdrukten" [1].
Gaat de Hoge Vertegenwoordiger van de EU deze kwestie bij de Maleisische regering aan de orde stellen?
Gaat zij de regering aansporen om andere, meer constructieve, stappen te nemen om de verboden atleten in staat te stellen deel te nemen?