Persbericht: "Oproep tot vrijlating van ter dood veroordeeld Pakistaans echtpaar"
De EU moet er alles aan doen om het Pakistaanse echtpaar Shafqat Emmanuel en Shagufta Kausar vrij te krijgen. Dat vindt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie): “Als gevolg van de blasfemiewetten worden onschuldige mensen in Pakistan vervolgd. Ook dit christelijke echtpaar is op valse gronden ter dood veroordeeld. Tegelijkertijd blijven we Pakistan vanuit de EU financieel steunen, dat is een verhaal dat we niet langer met droge ogen kunnen verkopen.”
Samen met drie andere leden van de Intergroep Godsdienstvrijheid in het Europees Parlement heeft Van Dalen, covoorzitter van die intergroep, de volgende schriftelijke vragen aan de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlands Beleid, Josep Borrell, gesteld:
- Bent u zich ervan bewust, en geïnformeerd over, dat het beroep van het genoemde echtpaar meerdere malen is uitgesteld en dat zij in de gevangenis worden vastgehouden wegens onrechtvaardige en valse beschuldigingen?
- De nieuwe datum voor het beroep is 15 februari. Kunt u de Pakistaanse autoriteiten erop wijzen dat dit beroep eindelijk moet doorgaan, dat het vonnis niet schuldig moet zijn, en dat de blasfemiewetten moeten worden afgeschaft?
- Gezien de blasfemiewetten in Pakistan en als gevolg van deze wetten de ongerechtvaardigde behandeling van religieuze minderheden in Pakistan, bent u bereid om het GSP+-programma voor Pakistan te beëindigen? Zo niet, waarom?
Het ter dood veroordeelde Pakistaanse echtpaar wacht al maanden in de gevangenis op de behandeling van het hoger beroep in hun zaak. Dat is al enkele keren uitgesteld, en nu dan tot 15 februari a.s. Wereldwijd groeit de roep om behandeling van dat hoger beroep, met als uitslag ‘vrijspraak’, want er is geen bewijslast en het echtpaar verpietert achter slot en grendel. Het echtpaar wordt bijgestaan door de fameuze advocaat Saïf-ul-Malook die al eerder Asia Bibi met succes vrij kreeg.
In Nederland zijn leden van de Tweede Kamer inmiddels met een petitie gestart. De vragenstellers van de Intergroep Godsdienstvrijheid in het Europees Parlement hopen met deze vragen de EU in beweging te krijgen. De andere drie ondertekenaars zijn de Italiaanse covoorzitter Carlo Fidanza, de Duitser Kuhs en de Nederlander Ruissen (SGP).