Dankbare terugblik op het afgelopen jaar 2021
De laatste Straatsburgweek van het jaar zit er op en het reces staat voor de deur. Een mooie gelegenheid om even terug te kijken op het afgelopen jaar. In het bijzonder denk ik aan drie zaken waar ik dankbaar voor ben.
Vrijlating van terdoodveroordeelde christelijke echtpaar uit Pakistan
In juni werden Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel in hoger beroep vrijgesproken. De twee zaten al sinds 2013 gevangen op beschuldiging van godslastering. Het lijkt erop dat Pakistan nu stappen in de goede richting zet op het gebied van de blasfemiewetgeving. Onze resolutie lijkt in dit proces een katalysator te zijn geweest.
Vissers beslissen mee over windmolenparken op zee
Vissers krijgen een beslissende stem bij nieuw te bouwen windmolenparken. Een door ons opgesteld initiatiefrapport over dit onderwerp werd met een ruime meerderheid aangenomen. Vissers verdienen hun brood op het water en daarom is het niet meer dan logisch dat deze sector een beslissende stem krijgt in de vorm van participatie. Dat is dus meer dan alleen ‘inspraak’.
Sacharovprijs voor Navalny
Tenslotte werd het parlementaire jaar mooi afgesloten met de Sacharovprijs voor Navalny, nadat ik hem heb weten te nomineren voor deze erkenning voor de vrijheid van denken. Het feit dat het Europees Parlement deze prijs aan Navalny toekent, laat zien dat wij zijn gevecht voor meer democratie, vrijheid en transparantie in Rusland ondersteunen. We nemen hiermee duidelijk stelling tegen het onderdrukken van de democratische oppositie door Poetin.
Speerpunten 2022
Daarnaast wil ik ook alvast vooruitkijken naar 2022, waarbij we ons onder meer gaan inzetten voor:
- Herbenoeming van Speciale gezant godsdienstvrijheid
- Meer aandacht voor orgaanroof in China
- Publicatie rapport Intergroep FoRB
Tenslotte wenst de Eurofractie van de ChristenUnie u gezegende kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toe!