Beoordeling GVB - camera's aan boord (2)
De Europese Commissie heeft recent een viertal documenten gepresenteerd ter bevordering van duurzame visserij en het herstel van mariene ecosystemen. In deze documenten wordt ingegaan op het functioneren van het Gemeenschappelijk Visserij Beleid (GVB), de energietransitie én worden maatregelen voorgesteld om bepaalde vissoorten en habitats te beschermen. In deze blogreeks wil ik mijn standpunten over deze voorstellen graag nader toelichten.
Naast het verbeteren van de implementatie van de aanlandplicht wil de Europese Commissie ook de handhaving van de aanlandplicht op zee beter controleren. Dit betekent dat er camerasystemen en/of sensoren aan boord van schepen worden geplaatst om te controleren of er geen vis over boord gegooid wordt.
De noodzaak voor het gebruik van dit soort controversiële controletechnieken getuigt van weinig vertrouwen in de vissers. Ik ben hier dan ook op tegen. Vorig jaar heb ik hier ook al eens een podcast (of kijk op: www.petervandalen.eu/podcast) aan gewijd; de privacy van de vissers komt in het geding, en er zijn hoge investeringskosten verbonden aan deze technieken.
De komende maanden wordt er in een triloog (overleg tussen Raad, Commissie en Parlement) verder onderhandeld over de nieuwe controleverordening, waarin de nieuwe regels bepaald zullen worden. Ik blijf de ontwikkelingen op de voet volgen en zal er alles aan doen om de privacy van vissers zoveel mogelijk te waarborgen. Een aandachtspunt is op welke schepen die camera’s wellicht gaan komen. Indien dat grotere schepen zouden zijn (langer dan 18 meter) wordt de Nederlandse vloot in verhouding onevenredig geraakt. Die kant moet het dus niet op.