-
Waar is de EU in deze coronacrisis?
Lees verderMomenteel krijg ik regelmatig de vraag: waar is de EU in deze corona-crisis? Ook in de media duiken er berichten op met die vraag[1]. Russen en Chinezen vliegen hulp in voor Italië, maar de EU is niet te zien, terwijl het om mensenlevens gaat.
-
Gezamenlijk Persbericht CU, CDA en SGP: corana-hulp nodig voor de Europese Visserij
Lees verderNu de vraag naar verse vis inzakt, moeten vissers een deel van hun vangst kunnen uitstellen tot volgend jaar. De vissers zouden tot 25% van de vangstquota van 2020 moeten kunnen doorschuiven naar 2021.
SGP, ChristenUnie en CDA verzoeken dat woensdag in schriftelijke vragen aan de Europese Commissie. Ook vragen ze om een stillig-regeling voor de Europese vissersvloot met terugwerkende kracht tot het begin van de corona-crisis.
De vraag naar vissoorten als tarbot is ingezakt, omdat de horeca in bijna de hele EU is gesloten. “Vissers zijn nu volop bezig om de aanvoer te beperken door minder de zee op te gaan om zo de prijsval te stoppen”, zegt Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid voor de SGP. “Het zou ze enorm helpen als ze de vis die ze nu niet vangen, volgend jaar - hopelijk in betere tijden - alsnog mogen opvissen. Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen.”
Doorschuiven van het quotum gebeurde ook in 2014, toen Rusland een importboycot instelde.
Het huidige vis-overschot zou ook makkelijker naar de voedselbanken moeten kunnen, vinden de Europarlementsleden. Veel voedselbanken hebben nu juist een tekort aan producten. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie): “De huidige situatie bij de voedselbanken in de Europese landen is schrijnend; ze krijgen te weinig aanvoer. Ook voor de vissers is het nu erg moeilijk; door de sluiting van restaurants zijn de visprijzen gekelderd. Hier moeten we nu deze twee zaken koppelen: de gevangen vis dient, zo nodig met steun vanuit het Europese Visserij Fonds, bij de voedselbanken te komen. Dat geeft de vissers nog enige compensatie voor hun kosten. En tegelijk kunnen de voedselbanken zeer gezond voedsel verstrekken. Zo pakken we twee problemen tegelijk aan”.
Ze vragen ook om onderzoeksprojecten met een jaar te verlengen, omdat de corona-maatregelen de onderzoeken nu in de weg zitten.
De Europarlementsleden Bert-Jan Ruissen (SGP), Peter van Dalen (ChristenUnie) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) zijn allen lid van de Europarlementscommissie voor Visserij.
--- Einde Persbericht ---
De vragen die de drie partijen aan de Europese Commissie stellen, zijn hieronder te lezen:
-
Antisemitisme bij carnaval te Aalst moet stoppen!
Lees verderDe Europese Commissie moet antisemitisme zoals tijdens het carnaval in Aalst, krachtig veroordelen.
In het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) wordt in artikel 2 helder opgeroepen, de mensenrechten te eerbiedigen. En daarbij in het bijzonder te letten op de rechten van personen die tot minderheden behoren. Onder andere non-discriminatie en verdraagzaamheid zijn de kenmerken die de Europese Lidstaten gemeenschappelijk hebben en waar ze voor staan.
-
Stemverklaring - Vrijhandelsovereenkomst EU-Vietnam
Lees verderIk waardeer deze overeenkomst die de handel tussen de EU en Vietnam verbetert. Helaas bevat de investeringsbeschermingsovereenkomst geen apart hoofdstuk over handel en duurzame ontwikkeling.
-
Stop antisemitisme in Europa
Lees verder75 jaar na Auschwitz is Jodenhaat helaas nog springlevend. De Britse organisatie Community Security Trust houdt al sinds 1984 incidenten tegen joden nauwgezet bij. Over het jaar 2019 stelde CST onlangs vast, dat de 1805 incidenten in Engeland tegen Joden het hoogste cijfer ooit was sinds het begin van de registratie.
-
"Met frisse tegenzin voor de Brexit gestemd"
Lees verderMet frisse tegenzin heb ik op woensdag 29 januari voor de Terugtrekking Overeenkomst van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gestemd. Met frisse tegenzin, want ik betreur de Brexit zeer.
-
Persbericht: Enorme belangstelling voor evenement windmolens en visserij in het Europees Parlement
Lees verderMeer dan honderd belangstellenden kwamen vandaag naar het Europees Parlement voor het evenement “Kunnen de visserij en windmolenparken op zee naast elkaar bestaan?”. Bij dit evenement waren zowel wetenschappers als beleidsmakers (windindustrie, NGO’s en de Europese Commissie) en vissers aanwezig.
-
Bezoek van broeder Alois van Taizé aan het Europees Parlement
Lees verderDe leidende geestelijke van Taizé, broeder Alois, kwam vanmorgen naar het Europees Parlement om een gebedsbijeenkomst te leiden.
-
Veel belangstelling voor presentatie World Watch List van Open Doors
Lees verderTientallen belangstellenden kwamen vandaag naar de presentatie van de World Watch List 2020 van Open Doors in het Europees Parlement.
-
Handelsbetrekkingen met Nigeria moeten in de ijskast vanwege machtsmisbruik en christenvervolging
Lees verderDe Hoge Vertegenwoordig van het Europese Buitenlandse Beleid moet de Europese handels- en andere betrekkingen met Nigeria stop te zetten en actie ondernemen om christenen te beschermen en Boko Haram te verslaan.
Dat was vanmorgen mijn boodschap in het Europees Parlement in Straatsburg. Lees hieronder mijn bijdrage:
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 23
- 24
- 25
- ...
- 32
- Volgende pagina