Pulsvisserij is dé oplossing voor mariene actieplan
De Europese Commissie wil de mariene ecosystemen versterken en verbeteren. En de Commissie wil de visserij versterken en verduurzamen. Ik ben het daar mee eens. De vraag is natuurlijk: hoe krijg je die twee bij elkaar?
Want voor de visserij betekent dat dat er selectiever gevist moet worden. Je wilt die vis naar boven halen, die je nodig hebt. De CO2-uitstoot moet verminderd worden. Het brandstofgebruik moet naar beneden en de bodemberoering moet veel minder.
Hoe krijg je dat bij elkaar? Dat kan, voorzitter, door de pulskorvisserij. Een meerderheid van het Europees Parlement heeft in 2019 de pulskovisserij verboden, omdat men dacht: vissen worden geëlektrocuteerd, of vissen verdwijnen er is geen zeeleven meer. Er is wetenschappelijk aangetoond dat dit leugens zijn. Wetenschappelijk is aangetoond dat het allemaal flauwekul is wat toen gedacht is.
Wetenschappelijk is in de dissertatie van doctor Pim Boute aangetoond dat de puls puik is. Hij heeft duizenden vissen onderzocht. En de conclusie was: de pulsvisserij moet terug. Ik heb de dissertatie aan de Commissaris gegeven, dus ik ben benieuwd waar hij de verordening technische maatregelen gaat aanpassen, om de puls terug te brengen.
Stoppen met die leugens over de puls, want de puls is goed voor de natuur en de puls is goed voor de visserij.